Volontärarbete

Vill du bli volontär?
Vi behöver volontärer i form av tandläkare, tandsköterskor och tandhygienister så om du är intresserad – hör av dig! Maila till: info@afrikaadats.com och skriv några rader om vem du är och ange ett telefonnummer så kontaktar vi dig!

Vad kostar det att följa med på en volontär resa?
Du betalar  i stort sett hela resan med egna medel. Största kostnaden är själva flygresan, men även mat samt försäkring, vaccinationer och till viss del boende i Gambia sker på egen bekostnad. 

Våra krav
Våra krav för att du ska kunna bli volontär är att du måste ha ett aktuellt medlemskap i Afrikaada TeethSavers. Tandläkare och tandhygienister ska kunna visa upp kopia på en legitimation samt order of good standing (fås från socialstyrelsen), tandsköterskor och undersköterskor ska kunna visa upp en skriftlig rekommendation från arbetsgivare.

Som alla ideella organisationer är vi i behov av finansiering, till vilken den största delen går till inköp av engångsmaterial, bland annat: kanyler, bedövning, instrumentrengöring, värktabletter och suturmaterial.

Glöm inte att kolla med din arbetsgivare om de kräver MRSA test och eventuell karantän vid hemkomsten.

Hur lång tid innan måste jag bestämma mig?
Minst en månad före avresa, men om möjligt tidigare så vi har tid att göra alla arrangemang.

Vad behöver jag tänka på innan jag åker?
Visum behövs inte av medborgare i Commonwealth-länderna, Belgien, Tyskland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, den ekonomiska gemenskapen i Västafrikanska stater (Ecowas) eller skandinaviska länder. Visumet behöver inte begäras i förväg. En stämpel på 28 dagar ges vanligtvis vid gränsen, och visumförlängningar kan enkelt göras på Immigration Office och kostar 500D (2011)

Innan du åker är det viktigt att kontrollera dina vaccinationer. För Gambia rekommenderas att få Hep A, Hep B, tuberkulos. Du kan också behöva öka din gamla poliomyelit, difteri och stelkrampskott. Malaria propfylaxis kan krävas, särskilt under regnperioden. Om du vill korsa gränsen mellan Gambia och Senegal kan du behöva vaccin för gula febern. Kontakta din infektionsklinik eller läkare angående vilka vaccinationer och profylax du behöver.

Vad händer när jag bestämmer mig för att vara volontär?
Innan du reser arrangerar vi enligt vilken typ av volontär du är intresserad av och du kommer att få information om vad du kommer att göra under din resa. Du kommer också att träffa en av styrelseledamöterna i Teethsavers eller tidigare volontärer, antingen personligen eller på Skype, för att få en introduktion till din volontärperiod i god tid före avresan.

Tidigare volontärer

Marlene Høffer, Danmark, 36 år, tandhygienist
Jag var i Gambia från januari 2009 till maj 2009 och arbetade på Swedent Clinic. Jag undervisade också för Afrikaada Teethsavers om grunderna i tänder, karies, periodontologi och hygien, vilket var riktigt roligt och det kändes som att jag gjorde skillnad. Jag gick till skolorna ett par gånger vilket var en stor och lärorik upplevelse.

 

Rebecca Rutzell, Sweden, dentist
Jag tog examen från Umeå Universitet 2006 och har sedan dess arbetat i Folktandvården i Visby. Jag tillbringade våren 2009 i Gambia. Jag arbetade delvis för Swedent-kliniken mestadels med vuxen patienter och delvis med Afrikaada Teethsavers med pediatrisk tandvård. Jag besökte några skolor och anser att det är en av mina bästa uppgifter i mitt arbetsliv hittills – jag vill absolut resa tillbaka!

 

 Cecilia Blom, Sweden
Jag genomförde en studie med Maria Carlsson och Dr Jette Lehrmann Madsen under sommaren 2006. Vi registrerade det generella orala hälsotillståndet och behandlingsbehovet i Gambia, åldersgruppen 35-44 år.

 

Maria Bankvall, Sweden
Jag gjorde en studie med Cecilia Blom och Dr Jette Lehrmann Madsen under sommaren 2006. Vi registrerade det generella orala hälsotillståndet och behandlingsbehovet i Gambia, åldersgruppen 35-44 år.

 

Golsara Mehryar, Sweden, dentist, Karolinska Institutet 2007
Jag är en positiv person som älskar människor. Oavsett vilka kontanter jag lyckas spara spenderar jag på att resa över hela världen. Min familj bor i Sverige, men mitt ursprung är iranskt. Andra intressen inkluderar dykning, musik, dans och njutning.

 

Sara Kjellström, tandsköterska, Sverige, 2016
Jag fick förverkliga min barndomsdröm att någon gång komma till Afrika; att stiga ur flygplanet och faktiskt vara där var obeskrivligt häftigt! Människorna jag jobbade, reste och bodde tillsammans med, som var oerhört inspirerande, imponerande människor. Alla intressanta och roliga samtal på kvällarna minns jag med stor värme. Kontrasten från mitt arbete till vardags, hur mycket man faktiskt kan göra utan all utrustning och bekvämligheter som vi har här hemma. Barnen! De fina, modiga barnen som tålmodigt gick igenom bedövningssprutor, tandutdragningar, lagningar… utan protester, trots att kommunikationen minst sagt var knepig…
Och till sist – en önskan om att någon gång komma tillbaka! <3